Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2015 15:25 - Деца раждат деца
Автор: pribryunetkata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 821 Коментари: 0 Гласове:
1




По телевизията отново ни показаха горда невръстна майка. Да е жива и здрава и тя и детенцето й!

Но до кога ще продължава това? В телевизионните новини ни осведомяват за малка част от малолетните родилки и ни съобщават, че „тенденцията е стабилна“.

Никой не може да ме убеди, че това е нормално. А аргументът, че някой етнос има такава традиция ми звучи абсурдно. В много страни вредни за обществото като цяло или за отделна част от него традиции са заклеймени и се води борба срещу тях. „Някои групи имат такова разбиране“ е просто едно глупава оправдание. Зад маската на толерантността се прикриват безхаберието и неспособността на държавата да вземе адекватни мерки срещу един толкова сериозен и задълбочаващ се проблем. Или просто някой има интерес от тази „стабилна тенденция“?

Майчинството е нещо свещено. Всяка жена има право на него, а също и да избере момента, в който да й се случи това чудо. Но на 12-15 години все още говорим за дете, а не за жена. Според психолозите човек става пораснала, завършена личност на 21 години, въпреки че в нашата, а и в много други държави, пълнолетие са навършва на 18 години.

Осъзнава ли едно момиченце отговорностите на майчинството? Способно ли е да отглежда и възпитава, при положение, че самата тя все още има нужда от закрила и възпитаване? Каква възможност има да продължи образованието си и да гради добро бъдеще за себе си, да търси призванието си и професията, която ще й даде възможност да бъде самостоятелна и да се реализира и извън сферата на семейството?

Искам да подчертая, че изобщо не говоря за обичане. Не твърдя, че малките майки са неспособни да обичат децата си и да се стараят в грижите за тях. Нищо подобно. Просто до определена възраст човек  (не само момичетата, а и момчетата) нямат нужната зрялост, за да отглеждат дете, а и имат право да отделят цялото си време на собственото си порастване.

Ако родителите на момиченцата-майки не виждат проблем, то къде е държавата? Защо имаме Закон за закрила на детето, социални грижи и прокуратура? Може би, ако в подобна ситуация има санкции, които не са само на хартия, подобно поведение ще бъде преосмислено. Под отговорност пред закона трябва да бъдат подвеждани родителите на майката и бащата, който в много от подобните случаи е пълнолетен, а ако не неговите родители трябва да поемат отговорността.

Не можем да очакваме добро бъдеще за държавата и обществото си, ако не приемем разбирането, че децата са на всички и най-важното е да ги защитаваме и поощряваме да се развиват.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pribryunetkata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 43651
Постинги: 24
Коментари: 3
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930